2015. október 20., kedd

A szereplők jellemzése

Nela: Naiv, álmodozó, keresi az élet értelmét, de nem sokat tesz magáért. Céltalan, önámító,  mert beleéli magát olyan dolgokba, amik a valóságban nem úgy válnának valóra, ahogy ő gondolja. Jó tulajdonsága, hogy családja mellet kitart, ápolja a nagymamát, törődik Kázmérkával. Nem adja oda magát az udvarlóknak egy karkötőért, még nagyapus biztatására sem.

Viga:  Nem kapunk róla sok információt, de reálisan gondolkodik, törekvő, túlélő típus. Segítőkész és büszke. A háborúval kapcsolatban kettős beszédet folytat, mert borzasztónak tartja, de bevallja, hogy a háborúból hasznuk van, mert a férje szállító. A becsületet értékeli, mert Nela apjáról úgy vélekedik, hogy jelleméhez egyetlen rossz szó sem fért. Lenéző másokkal szemben, ami alól a férje sem kivétel, mert Rudolfot csámpás untauglichként jellemzi.

Jackob:  Keveset ír róla a könyv, nem tudjuk, hogy rokon vagy csak ismerős. Korhely, léha, hazudozó, szereti a pénzt, segít egy darabig a családnak, de aztán odébb áll egy nagypapussal folytatott veszekedés után. Nem tűri a nyomorúságot.

Nagypapus:  Hirtelen haragú, próbára tette már az élet. Hajthatatlan. Szeretné biztonságban tudni magát és a családot. Fél a háborútól és a bizonytalanságtól. Meg van zavarodva, hogy nem folytathatja a polgári életét a háború alatt. Sokszor visszaemlékezik a régi időkre, Nela sikereire. Dicsekvő és szószátyár. Központi kérdése a létbiztonság, még olyan tekintetben is, hogy van-e elegendő élelmiszer. Látja és tudatosul nála a lakásban történt összes dolog, de nem áll a sarkára, és nem tesz olyan intézkedéseket amivel valóban meg tudná védeni Nelát. Nela szerint útszéli modora van, öregségével és betegségével lehet magyarázható, hogy nem egy családját védő típus, hanem téblábol a lakásban, mint aki intézkedésre képtelen. Ki-be mászkálnak a katonák a házakban, és nagypapus Nyikolaj távollétében Fetykával megpróbálja Rozsodenko udvarlását ajánlani Nelának, egy karkötőért cserébe. Nagypapus biztatja Nelát, hogy fogadja el a karkötőt. Nela közli, hogy Nyikolaj a vőlegénye, nagypapus pedig kigúnyolja. Tehát Nela tud becsületes maradni, nagypapus viszont nem. Ahogy rosszabbra fordul a helyzet, nagypapus félelme egyre nagyobb, később még a katonák is megkorbácsolják, hogy árulja el, hol van Nela.

Fetyka: Szolgalélek, és törekszik feladatát pontosan ellátni.

Rozsodenkó és Makarov: A háború haszonlesői, a parancsokat viszont hűségesen teljesítik.

1 megjegyzés: